Search

دادبان

شما وکلای مدافع حقوق بشر در خطوط مقدم برخی از نبردهای بزرگ و حیاتی جهان خدمت می‌کنید. کار شما در جهت حفاظت از وضعیت حقوق بشر و پیشبرد آن است که اغلب شامل مواجهه با وضعیت‌های تلخ و واقعیت‌های سخت است. این جنبه منحصر به فرد از این حرفه، متاسفانه می‌تواند شما را در معرض خطر تروما، یعنی آسیب روانی و شوک شدید ناشی از یک ضربه روانی بسیار ترسناک که منتهی به اختلال اضطراب پس از سانحه می‌شود، و حتی ترومای ثانویه قرار دهد. درک این موضوع نیازمند بررسی عوامل مختلفی مانند ماهیت کار حقوق بشری، پیامدهای روان‌شناختی وظایف مدافعان حقوق بشر و پیش‌ زمینه‌‌های کاری این حرفه است.

یکم، حقیقت کار حقوق بشری، مواجهه با پایمال‌شدن حقوق انسانی است. شما وکلا در این زمینه به صورت منظم با قربانیانی که تجربیات تحمل‌ناپذیری مانند شکنجه، خشونت، محرومیت یا تبعیض را از سر گذرانده‌اند، ارتباط برقرار می‌کنید. همچنین باید با جزئیات ستم و نقض حقوق بشر در پرونده‌‌های کاری خود آشنا شوید؛ امری که می‌تواند طیف وسیعی، از شواهد فیزیکی وحشتناک تا گزارش‌های بسیار نگران‌کننده، را شامل شود. این تماس مداوم با داستان‌های ترومایی موکلین و اسناد ناراحت‌کننده می‌تواند تاثیر روانی بسیار شدیدی بر شما داشته باشد. مانند سربازان در یک جنگ، شما وکلای حقوق بشری به طور مداوم در موقعیت‌هایی قرار می‌گیرید که می‌تواند ترس، اضطراب و ناامیدی را در شما برانگیزاند و در نتیجه باعث شود که در معرض فرسودگی کاری، افسردگی، بی‌احساسی یا تحریک‌پذیری بیش از حد قرار بگیرید.

دوم، شما وکلای مدافع حقوق بشر باید دارای درجه بالایی از هم‌دلی برای دفاع موثر از موکلان خود باشید. اما هم‌دلی در حالی که یک ابزار مفید حیاتی برای درک تجربیات قربانیان و پیگیری پرونده‌های حقوق‌‌ بشری است، می‌تواند یک شمشیر دولبه نیز باشد. از طریق هم‌دلی، شما درد و رنج موکلان خود را به طور غیر مستقیم تجربه می‌کنید؛ امری که می‌تواند منجر به استرس ترومای ثانویه یا بی‌احساسی مطلق شود. علاوه بر این، محیط‌های کاری شما وکلای حقوق بشری اغلب شامل زمینه‌های کاری با استرس و خطر بالا است.

اغلب شما در جاهایی مانند مناطق جنگ‌زده یا شبه جنگ‌زده کار می‌کنید یا با حکومت‌های سرکوبگر، که حقوق بشر را به طور مداوم نقض می‌کنند، دست و پنجه نرم می‌کنید. در چنین شرایطی، شما وکلا فقط تماشاگر نیستید بلکه می‌توانید هدف تهدید، ارعاب و خشونت گسترده قرار بگیرید. اضافه بر این، شما وکلای حقوق بشری به عنوان وکلایی که در برابر سیستم‌های ظالم و ناعادلانه کار می‌کنید می‌توانید به طور عمیق درگیر احساسات ترس، بی‌قدرتی و اندوه موکلان خود شوید، که این امر مرز بین شغل و زندگی شخصی را مبهم و تروما را تشدید می‌کند.

از دیگر سو، نبردهایی که شما در آن می‌جنگید، نه سریع و نه روشن است. شما اغلب درگیر دغدغه یا پرونده‌های طولانی‌‌مدتی می‌شوید که می‌تواند برای سال‌ها و حتی دهه‌ها طول بکشد. این زمان‌بندی طولانی‌مدت – پر از استرس و عدم قطعیت – می‌تواند منجر به فرسودگی کاری شود. خستگی عاطفی و ذهنی مزمن، بی‌اعتنایی، فرار از کار و احساس ناکارآمدی علائمی از فرسودگی کاری هستند که می‌توانند هم نتیجه‌ای از تروما باشند و هم عاملی در ایجاد تروما. تجربه شکست‌های مکرر در مواجهه با ساختارهای اساسا ناعادلانه نیز می‌تواند به یک نوع ترومای خاص به نام «مجروحیت اخلاقی» منجر شود.

مجروحیت اخلاقی اشاره به اضطراب روانی عمیقی است که در نتیجه نقض اصول اخلاقی یک فرد در محیطی که در آن قرار دارد، پدید می‌آید. در زمینه کار حقوق بشری، مجروحیت اخلاقی می‌تواند ناشی از شاهدبودن موارد نقض فاحش حقوق بشر، عدم توانایی در جلوگیری از آن‌ها یا ناکارآمدی ساختار حقوقی برای جلوگیری از آن بی‌عدالتی‌ها باشد. منبع استرس و ترومای محتمل دیگر، «ناهمگونی شناختی» است که شما وکلای حقوق بشری اغلب تجربه می‌کنید. شما برای حفظ و ترقی اصول حقوق بشر آموزش دیده‌اید و جهانی را تصور می‌کنید که در آن احترام به کرامت، آزادی و برابری همه مردم می‌تواند محقق شود. با این حال، به طور منظم با دنیایی مواجه می‌شوید که به طور قابل توجهی با آرمان‌تان فاصله دارد. این شکاف بین دنیایی که هست و دنیایی که باید باشد، می‌تواند منجر به درگیری فکری زیاد و استرس شود. در کل، حرفه وکالت – به‌خصوص در زمینه مسائل حقوق بشری – میزان بالایی از افسردگی شدید را در بین مشاغل دارد. زندگی کاری یک وکیل – به‌خصوص در شرایط بحران سیاسی یا اجتماعی – بسیار استرس‌زا است. اما این حرفه صرفا در چنین شرایطی خلاصه نمی‌شود؛ کارهای زیادی وجود دارد که شما وکلا می‌توانید انجام دهید تا از رسیدن به بحران سلامت روان جلوگیری کنید. راهبردهای مفید برای سلامت روانی موضوعی است که این کتابچه شنیداری به آن می‌پردازد.